Ads Header

                                                                       
z

Cum sa-ti gasesti jobul potrivit !


Unora le este greu sa recunoasca ca au pornit pe un drum gresit… si cu cat au mers mai departe pe acel drum cu atat ii va fi mai greu sa revina pe drumul potrivit. Unii nu isi cunosc misiunea profesionala si au de aflat acest lucru, altii au nevoie doar de a o recunoaste si pune in valoare.


Dar ce te faci atunci cand ramai fara job, fara cariera pe care te bazai, trebuie sa renunti la un loc de munca pe care il considerai a doua familie etc?! Cum te aduni dupa un asa soc cand ai in cap ganduri de genul: 
„De ce mi se intampla asta MIE? De ce a trebui sa se intample TOCMAI acum?! Ce ar trebui sa fac sa nu disper? Sa nu ii supar pe cei din jurul meu? Sa nu fiu o povara pentru cei din jur?”
Stiti ce se intampla? Atunci cand pierdem ceva suntem invatati ca trebuie sa fim tristi, abatuti, suparati etc. Cand pierzi un job atitudinea ta este una care cere compatimire. Si cu cat alimentezi aceasta atitudine cu atat jobul, cariera pe care ti-o doresti se va indeparta. Nu uita ca nimic nu este intamplator si incearca sa te intrebi de ce se intampla asta acum cu tine.
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le faci ca sa iti gasesti jobul care ti se potriveste.
1. In primul rand trebuie sa crezi cu tarie ca jobul acela pe care ti-l doresti exista. Insa trebuie sa stii ce iti doresti. Nu poti avea ceva daca nu stii cum “arata” acel ceva. Nu ajunge sa “iti doresti orice job”.
Asadar un prim pas este sa faci o descriere detaliata a jobului pe care ti-l doresti. Cand spun detaliata ma refer: unde ti-ai dori sa lucrezi, cat ti-ar placea sa castigi, care sa fie programul tau de lucru. Iti doresti o companie multinationala sau nationala? Ce tip de colegi ti-ar placea sa ai? Cat de departe sa fie jobul de unde locuiesti?
Ce obtii in urma acestui pas? Vei incepe sa cauti mai focusat, vei intelege mai bine care este misiunea ta profesionala si iti va fi mai usor sa iti cauti jobul pe care ti-l doresti.

2. Gandeste-te care sunt valorile, calitatile, interesele tale. Ce este important pentru tine si iti doresti sa regasesti la locul de munca? Daca stii ca esti un tip flexibil nu iti cauti un job in care exista un program strict! Care sunt calitatile pe care le ai? Chiar ai de ce sa fii mandru!

3. Mare grija la convingeri! Daca crezi ca iti va fi greu sa iti gasesti un job, sigur asa va fi, daca vei da vina pe criza, pe angajatori… aceste convingeri nu vor rezolva problema ta. Fa o lista cu aceste convingeri alte tale si transforma-le in ceva pozitiv
4. Activeaza-ti reteaua de prieteni, cunostinte, orice tine de networking. Pune-te in postura in care jobul tau exista doar trebuie sa iti fie adus la cunostinta. Nu stii de unde, asa ca fii cu mare bagare de seama. Nu uita: e important si pe cine cunosti.
5. Construieste-ti un brand. Nu e o rusine sa stii sa te promovezi si asta nu inseamna ca te lauzi! Daca lumea te va cunoaste, va sti care iti sunt valorile si calitatile tale si te va contacta cu siguranta.
6. Detaseaza-te! NU fii atat de incrancenat. Sigur, imi veti spune, nu stii ce inseamna sa treci prin asta. Chiar stiu… lucrurile se intampla cand suntem pregatiti sa le primim, iar daca avem incredere in misiunea noastra profesionala acestea vin catre noi.